Nové okruhy a oslavy významných výročí přinese tento rok na hrady a zámky v kraji. Národní památkový ústav (NPÚ) včera v Zákupech představil novinky nadcházející turistické sezony. Právě návštěvníci státního zámku Zákupy si nově budou moci vybrat ze dvou nových tematických okruhů.

Zákupský zámek zahajuje letošní sezonu již na Zelený čtvrtek 24. března. „Chtěli jsme tak vyjít vstříc dětem, kterým ten den začínají velikonoční prázdniny," sdělil Petr Weiss, kastelán zákupského zámku.

Nové okruhy sice nebudou v té době ještě dokončené, ale to nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost nahlédnout do zákulisí příprav a porovnat komnaty v rozpracovaném stavu s těmi hotovými. Oba tematické okruhy by měly být dokončené 1. června a budou návštěvníkům přibližovat dvě zásadní éry z historie zákupského zámku.

Nové okruhy

Základní okruh s názvem „Letní sídlo císaře Ferdinanda Dobrotivého" připomene Zákupy jako sídlo tohoto ne vždy doceňovaného panovníka, který byl posledním českým korunovaným králem. Doplňkový okruh „Návštěvy u Habsburků" mapuje významné návštěvy, které na Zámku pobývaly. Jedná se například o Nicolu Negrelliho, významného italského kněze a zároveň bratra stavebního inženýra, který vystavěl známý železniční viadukt v Praze.

Dvě prohlídkové trasy navíc doplňuje specializovaný okruh pro děti, které mohou porovnat své hračky se svými vrstevníky z dob dávno minulých. Pro dětské návštěvníky je nově připravena i tajuplná výstava princezen ve sklepních prostorách zámku.

Na zámku v současné době probíhá renovace historických tapet, podlah a výměny vnitřního vybavení za takové, které lépe odpovídá historickému kontextu.

„V minulosti sem byly nainstalována například obyčejná konfekční svítidla, která se do těchto prostor příliš nehodila. Postupně se je snažíme vyměnit za adekvátnější historizující náhrady," dodává Petr Weiss.

Zbystřit by měli příznivci technických památek, ve dnech 25. až 28. března bude na zákupském zámku zařazena speciální prohlídka zázemí unikátního císařova osobního výtahu z roku 1870. K vidění budou nejen zastávky, ale i technické prostory. Zájemcům bude umožněn vstup k ručnímu rumpálu ve sklepních prostorách, kterým byla zdviž poháněna a také do velké půdní strojovny, kde lze navíc zahlédnout původní střešní krovy.

Opravy a úpravy

Není od věci zmínit, že právě zámecké krovy, konkrétně na východním a severním křídle hlavní budovy, má NPÚ v plánu komplexně obnovit. Oprava je financována z fondů Správy majetku ve vlastnictví státu.

V rámci integrovaného regionálního operačního programu by měla být dokončena rovněž obnova hospodářského dvora, kde už v minulosti začaly předprojektové přípravy, jako je hydrologický a archeologický průzkum. Hospodářský dvůr byl v minulosti zapsán na seznam ohrožených památek. Na jeho devastaci se podepsalo zejména divoké období raných devadesátých let, kdy se dvůr stal předmětem restituce a majitel jej v té době nechal bez zajištění chátrat. V současné době je již v majetku státu a součástí zámeckého areálu.

Nejpodstatnější změnu v prohlídkových trasách chystá mezi památkami Libereckého kraje v letošním roce zámek Zákupy. Přípravy novinek jsou stále v plném proudu.

Na památkách spravovaných Územní památkovou správou na Sychrově (NPÚ ÚPSS), což je i případ zákupského zámku, zůstává pro letošek vstupné na úrovni z loňska. V Zákupech zaplatí návštěvníci za základní vstupné na hlavní okruh 140 korun, snížená sazba je 95 korun.

Rok Karla IV.

Sezona 2016 se letos ponese v duchu oslav 700. výročí Otce vlasti Karla IV. Kromě akcí spojených s tímto panovníkem a celým rodem Lucemburků, čekají návštěvníky památek v kraji také tematické prohlídky a prohlídky zaměřené na architekturu objektů.

Správa hradu Trosky si k výročí na víkend 14. 15. května přichystala tematický jarmark, divadelní představení a vystoupení šermířů a tanečníků dobových tanců.

Hrad Bezděz.Na hradě Bezděz připomenou návštěvníkům 650 let od podepsání zakládací listiny Velkého rybníka, dnešního Máchova jezera. Zakládací listinu podepsal Karel IV. s purkrabím Oldřichem Tistou v roce 1366. A není to konec kulatým výročím, která se týkají hradu Bezděz. Uplyne 180 let od úmrtí Karla Hynka Máchy, 330 let od stavby křížové cesty na vrchol a 350 let od chvíle, kdy byla Benediktiny na Bezděz přinesena údajně zázračná soška Madony monserratské.

Nejen Karlem IV. živ je člověk. Hrady a zámky chystají i další novinky a akce, které s váženým panovníkem přímo nesouvisejí.

Inspirace pro snoubence

Na zámku Sychrov, který je v kraji jediný s celoročním provozem, se na čestném dvoře budou konat oblíbené velikonoční trhy s doprovodným programem, v dubnu pak vyhledávané pohádkové prohlídky, kdy jsou průvodci převlečení za pohádkové postavy a v květnu následuje šestý ročník Svatebních dnů. Tam mohou ti, kdož se chytají vstoupit do posvátného svazku manželského na sychrovském zámku, zjistit, jak slavnostně vyzdobené prostory pro obřad a pohoštění vypadají.

I hrad Grabštejn začne sezonu ve velikonočním duchu, hlavní okruh bude tematicky vyzdoben. Kdo by chtěl tajuplný hrad zažít v nezvyklém čase, ať si v kalendáři zakroužkuje víkend 13. 14. srpna. Brány hradu se návštěvníkům otevřou v sobotu v devět hodin ráno a uzavřou se až v neděli v pět večer.

Po stopách jantarové komnaty

Na Lemberku je se zahájením sezony spjata prohlídka kaple a pečlivě ozdobeného apartmá Clam-Gallasů, dlouholetých vlastníků zámku. Návštěvníci se mohou těšit na polévku zdobenou kopřivami a sbíhat sliny se jim budou nad velikonočními mazanci a beránky.

Správa hradu a zámku Frýdlant chytře využila neutuchající bouři zájmu okolo hledání jantarové komnaty a ve dnech 16. 23. dubna nabídne návštěvníkům tematickou prohlídku „Po stopách jantarové komnaty", která zavede návštěvníky do míst, kde po komnatě různí hledači v minulosti pátrali.

„Ono se říká, že v roce 1945 přivezli Němci na zámek záhadné bedny, ve kterých měla být jantarová komnata uložena, ale ve skutečnosti se jednalo o archiv berlínské knihovny, který byl po válce na žádost německé strany navrácen zpět," uvedl Miloš Kadlec, ředitel NPÚ UPSS.

Na Hrubém Rohozci se v květnu bude konat první Zámecký jarmark spojený s pohádkovou stezkou pro děti. Z minulosti již návštěvníci znají varhanní soboty, kostýmované prohlídky a Hradozámeckou noc.

Velice oblíbená je mezi lidmi možnost zapůjčit si v zámecké kavárně hry pro děti a piknikové koše, které lze využít v zámeckém parku.