Sekání trávníků, kontroly stavu vody a úpravy pláží. Deník vyrazil zjistit, jak se českolipská koupaliště připravují na letní sezonu.

Návštěvníci se letos mohou těšit na řadu novinek. Co naopak zůstává při starém, je cena vstupného. Většina koupališť nezdraží. Volné termíny pro ubytování ale naleznete jen horko těžko. „Červen, červenec i část srpna máme co se chatek týče plno," shoduje se většina správců českolipských koupališť a kempů.

Přípravy na sezonu finišují na hlavní pláži v Doksech. Některé stánky mají již o víkendech otevřeno a těší se přítomnosti návštěvníků. „Velkou novinkou u nás budou vodní atrakce na vodě. Příjemná zpráva určitě je, že i tak zůstává stejné vstupné jako loni. Také jsme upravili část chodníků na hlavní pláži," uvádí Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero. Co se týče ubytování v autokempu Klůček, je téměř plný. „Obsazenost chatek je přibližně šedesát až sedmdesát procent. Volnou kapacitu máme co se týče míst pro stany nebo karavany," dodává ředitel.

Nové loďky i hřiště

Ve Sloupu v Čechách jsou všechny chatky na koupališti nově natřené, k provozu se připravují i loďky. Lodní park ve Sloupu v Čechách se letos rozroste. „Novinkou u nás budou dvě další šlapadla, která budeme půjčovat. Vstupné zůstává stejné," uvádí správce Sloupského koupaliště Vít Černý.

Sloupské koupaliště jako každý rok očekává stovky návštěvníků denně. „O tom, že je koupaliště oblíbené, vypovídá i obsazenost chatek. Dá se říci, že od března máme červen, červenec a větší část srpna plno," dodává správce.

Koupaliště a autokemp v Zákupech měl loni mizernou sezonu, a to kvůli problémům s kvalitou vody. V červnu se v ní vyskytly nebezpečné cerkárie. „Sezonu letos vidím dobře, teď čekáme na rozbory vody, které by měly ukázat, jak na tom letos budeme. Co se týče chatek, máme červen i červenec obsazeno," popisuje správkyně zákupského koupaliště Jana Švarcová.

V našem hledáčku skončilo i koupaliště v Nedamově u Dubé. „Voda je čistá a v kempu finišují úpravy. Máme nové dětské hřiště a vstupné zůstává stejné, jako bylo loni," říká o kempu a koupališti, kterým správcuje, Marek Hruška.

Koupaliště v Nedamově nabízí nové dětské hřiště.