Město Zákupy letos obdrží v rámci Českolipska i celého Libereckého kraje nejvíce peněz od ministerstva kultury na regeneraci městských památkových zón a rezervací pro rok 2016.

Pro Zákupy ministerstvo schválilo částku 985 000 Kč, což znamená pěkné druhé místo v Libereckém kraji, kdy vyšší podporu získalo už jen město Jablonec nad Nisou.

V Zákupech peníze použijí mimo jiné na dokončení opravy barokního mostu k bývalému Kapucínskému klášteru. Renovace odstartovala před čtyřmi lety, kdy město začalo s restaurátorskými pracemi na historicky cenné sochařské výzdobě mostu. Již zrekonstruované sochy našly dočasné zázemí na zákupské radnici a obyvatelé se již nemohou dočkat, až je budou moci obdivovat opět na původním místě.

Další památkou, kterou město díky dotacím uvede do původního stavu, je sloup se sochou svatého Tadeáše. „Město se na opravách podílí stejnou měrou ze svého rozpočtu," uvedl zákupský starosta Radek Lípa a dodává, že pokud zbudou v programu nějaké peníze, chtějí jimi pomoci i při opravách církevního kostela svatého Fabiána a Šebestiána, což pravidla dotačního programu umožňují.

Starosty jsme se rovněž zeptali, jestli je pro úřad žádání dotací velkou administrativní zátěží. „Bylo nutné správně vyplnit dotazník a věnovat velkou péči zpracování doplňující dokumentace k jednotlivým projektům," říká.

Na Českolipsku požádala o dotace na obnovu svých památkových zón i další města. Částku 440 000 Kč získala Česká Lípa, o čtyřicet tisíc méně pak Nový Bor a Dubá. Památková zóna je také v Kamenickém Šenově, kterému ministerstvo letos přidělilo 200 000 korun.

Dotační programy pro tento účel vypisuje ministerstvo kultury každoročně. Pravidelně se jich zúčastňují obce, které mají ve svém katastru zchátralé památky, na jejichž obnovu nemají ve svých rozpočtech dostatek finančních prostředků. Pomáhá tím ke kulturnějšímu prostředí i v menších obcích. Celorepublikově bylo pro rok 2016 vyhrazeno na památkové zóny a rezervace přes 164 milionů Kč.