Přestože zámek v Doksech stále patří Libereckému kraji, vedení města se už podařilo získat dotaci na revitalizaci přilehlého parku. Radnice zaplatí za práce 2,2 milionu korun, bezmála 1,7 milionu činí dotace.

„Zámek máme zatím jenom na nájemní smlouvu a velmi krátce, ale již se nám podařilo získat první dotaci z Operačního programu životní prostředí na revitalizaci zeleně parku," řekla Deníku starostka Doks Eva Burešová.

V rámci projektu podle starostky odborníci provedou výchovné, zdravotní a bezpečnostní řezy či stabilizační vazby korun stromů.

„Byla podrobně navržena pěstební opatření pro stávající jednotlivé stromy s ohledem na aktuální vyhodnocení zdravotního stavu a provozně bezpečnostních kritérií," uvedla Burešová s tím, že 33 kusů dřevin půjde k zemi a nových stromů se vysadí 38.

„Při výběru vhodných druhů jsme kladli důraz na prostorovou a věkovou pestrost a především zvýšení druhové rozmanitosti zámeckých parků. Součástí revitalizace je i doplnění výsadby keřových skupin a obnova travnatých ploch," dodává starostka.

Park je otevřen veřejnosti

V parku, který je od prvního červnového dne přístupný veřejnosti, se podle starostky vysadí například javor červený, jasan ztepilý, okrasná jabloň či platan javorolistý. Své místo v něm najdou i rododendrony či azalky. Obnoví se také záhony růží.

Zámek spolu s parkem a přilehlými budovami patří Libereckému kraji, pokud ale v polovině června zastupitelé Doks odhlasují podmínky převodu a krajští zastupitelé budou 24. června s bezplatným převodem souhlasit, získá ho do majetku město Doksy.

Je ale také ještě možné, že o osudu valdštejnského zámku rozhodnou občané Doks v místním referendu, jak navrhuje opozice. Jasno bude příští týden, a to ve čtvrtek 12. června po zasedání dokského zastupitelstva.