Konec oprav mimoňského Zámeckého mostu je v nedohlednu. Ministersvo kultury, které přislíbilo dotaci na záchranu této vzácné historické památky totiž nedodá další potřebné finance.
V dopise, který ministerstvo zaslalo městu Mimoň je uvedeno, že celková částka, kterou požadují obce a města z celé republiky přesáhla miliardu korun. Ministerstvo má však k dispozici pouze 330 milionů korun. Z tohoto důvodu další finance na opravu mostu město v tomto roce nedostane.
Původně plánovaný termín dokončení byl stanoven na konec tohoto roku. Bohužel se tak nestane. Představitelé města jsou pochopitelně zklamáni. Nehodlají se však vzdát. „Budeme hledat jiné dotační zdroje. Pokud nebudou naše žádosti úspěšné, nelze vyloučit, že podáme žádost o sejmutí památkové ochrany a ujmeme se všeho sami,“ řekl místostarosta Mimoně Stanislav Baloun.
Podle slov místostarosty má město zájem zachránit poslední zbývající část někdejšího zámeckého komplexu. Most je totiž jediným pozůstatkem jeho existence. „Stát má pravděpodobně jiné priority. Každopádně jakmile se objeví dotační titul, hodláme o dotace zažádat znovu a hledáme nejrůznější varianty, jak most zachránit,“ dodal Stanislav Baloun.
„Most je na můj vkus už dlouho v dezolátním stavu, hrozí nebezpečí úrazu, protože se to začíná sesouvat. Ministerstvo by se k tomu mělo postavit čelem, posoudit jednotlivé případy žádostí o dotace a začít věc řešit,“ vyjádřila se Barbora Poláchová z Mimoně. Podle ní by totiž v opačném případě mohlo město přijít o jednu z nejvzácnějších památek.
Možným řešením by bylo podání žádosti o dotace z Norských fondů či fondů Evropské unie, které město plánovalo již v dubnu tohoto roku. Norsko sice není členem EU, ale dohoda mezi ním a vládou České republiky poskytnutí dotací tohoto druhu umožňuje.
Celá rekonstrukce mostu je rozložena do dvou etap. První se uskutečnila již v loňském roce a hotovo mělo být v druhé polovině tohoto roku. Ovšem právě z důvodu nedostatku financí se úpravy zastavily.
Památka je poslední dochovanou připomínkou existence mimoňského zámku, jehož byl most součástí. Proto by jej všichni rádi viděli opravený.

Hlasujte v nové anketě: Jste spokojeni s kulturním vyžitím na Českolipsku?

(anketu najdete v pravé spodní části stránky)