Zámky lásky, původně nejspíš francouzský zvyk, kdy dva zamilovaní semknou svou lásku visacím zámkem k mostnímu zábradlí. Klíč od zámku poté společně vrhnou do proudu Seiny a žijí šťastně až do smrti.

Co je jednoduché, to se snadno rozšíří, proto zámečků na mostech začalo přibývat, a to nejen v Paříži, ale doslova po celém světě.

Nejen ulehčit mostům v Novém Boru chce pomocí své plastiky místní umělec Pavel Danys. „Právě ty zámky na mostech mne zaujaly," říká.

V některých případech až tisíce zámečků velmi zatěžují mostní konstrukci, některé mosty jsou nápadně prohnuté, v pár případech historická stavba náporu lásky povolila. V mnohých městech proto došla místním správám trpělivost a zámky začaly odstraňovat.

„Tak mne napadlo, aby se již mosty neničily, vytvořit něco jiného, srdce s mřížkou, kam by se zámky mohly upevňovat, a tím symbolizovat lásku. Ovšem, aby to přání nebylo jen duální, aby symbolizovalo i touhu lidí žít nejen v lásce, ale i míru, a tím pádem i ve štěstí, dal jsem tomu název Artefakt "Zámkové srdce lásky, míru, štěstí," vysvětlil Danys trochu složitý název svého vznikajícího díla.

Je samozřejmě možné, že si jej nakonec lidé pojmenují stejně po svém.

Zámky v bezpečí

„Každý, kdo si bude chtít na toto zámkové srdce pověsit svůj visací zámek, bude mít možnost veřejného přístupu. Konstrukce bude ocelová, svařovaná, ukotvená na betonový základ. Hlavním symbolem bude skleněné srdce z litého skla barvy krve. Pro zavěšení zámků bude ocelová síť," upřesňuje svůj koncept Danys s tím, že mystickou romantiku budou dotvářet andělská křídla se slunečními skly. Kovová konstrukce bude mít bílý nátěr a spony budou barvy bronzové.

Nad Zámkovým srdcem před Galerií Egermann by měla převzít záštitu Základní škola 28. října z České Lípy. Autor by rád plastiku slavnostně odhalil právě na Den vzniku samostatného československého státu, na jehož datum název školy upomíná.

„Datum je dáno ze jména školy a Nový Bor tím, že srdce má zde již určené místo, o kterém se nyní jedná, a také v Boru bude vyrobené," vysvětlil Danys.