Zřejmě v tom hrají roli předsudky a strach. Takzvané „K-centrum", kontaktní zařízení pro narkomany, nemůže najít vhodné zázemí v centru České Lípy. Už dlouhodobě se chce přestěhovat z budovy bývalé školky ve čtvrti Slovanka, kde sídlí od svého vzniku v České Lípě.

Jenže představy občanského sdružení Most k naději, které českolipské K-centrum provozuje, již několikrát tvrdě narazily. Poslední plán zněl: přestěhujeme se do Žižkovy ulice jen pár desítek metrů od hlavního náměstí. Výsledek: výbor zastupitelstva pro pronájem a prodej nemovitostí to v minulých dnech nedoporučil. Oficiálně proto, že by přistěhování K-centra musely předcházet nákladné úpravy interiéru.

Ne, feťáky, ne

Ve skutečnosti sehrály svou roli také obavy z „feťáků". „Diskuse k tomu probíhala. Je nás tam patnáct členů, takže názory byly všechny možné. Někteří byli pro, někteří proti a někteří to nechtěli právě z těchto důvodů," popsala Anna Kobosilová (TOP09), českolipská zastupitelka a předsedkyně zmíněného výboru.

Stěhováním K-centra by se nyní měla zabývat rada města. Stanovisko výboru má význam pouze jako doporučení, ale dá se předpokládat, že radní k němu přihlédnou a ze stěhování tak znovu sejde.

1 800 V průměru 1 800 stříkaček vymění za rok K-centrum v České Lípě. Je jediným zařízením svého druhu na Českolipsku. Výměna stříkaček probíhá pouze formou „kus za kus". Za pět použitých může klient dostat pět nových. Za jednu jen jednu. Cílem je nezvyšovat počet stříkaček v oběhu. Na pobyt v K-centru mají klienti vymezený čas: pouhou 1 hodinu.

„Pokud v tom opravdu hrají roli předsudky a obavy, tak si myslím, že je Česká Lípa sama proti sobě. Je to ke škodě všech," reagoval Lubomír Šlapka, ředitel sdružení Most k naději. „V Mostu máme K-centrum v středu města v nejhustší zástavbě přímo naproti mateřské škole, v Liberci jsme také v centru města mezi autobusovým a tramvajovým terminálem a obchodním centrem Plaza, v Žatci jsme přímo na náměstí. Akorát v České Lípě je to prokletí."

Podle Šlapky mělo jeho sdružení už dříve získat nebytové prostory u bývalého pivovaru nebo na Škroupově náměstí. „Tam jsme měli být v budově po městské policii, ale ani tam se to nepodařilo. Už nám nevyšly troje prostory," popsal Šlapka.

Podle Anny Kobosilové se dá očekávat, že se výbor pro pronájem a prodej nemovitostí bude stěhováním K-centra zabývat dále. „Stále se hledá. Zkusíme ještě něco vyhledat, co by se jim nabídlo," zmínila českolipská zastupitelka.

Tři klienti denně

Podle Šlapky se českolipští narkomani koncentrují právě v centru města. „Nemají kam jít a k nám do Hálkovy ulice málokdo dojde, čili to špatné zůstává v centru města," uvedl ředitel Mostu k naději. „Na Slovance odbavujeme v průměru tři až pět klientů denně, a přitom v jiných okresních K-centrech dosahuje denní návštěvnost 30 až 50 klientů. V České Lípě nemáme drogovou scénu úplně pod kontrolou."

Šlapka také jako naprosto mylnou představu odmítl fakt, že by se narkomani stahovali do centra města kvůli K-centru. „Oni už tam jsou ve středu města, ale ne kvůli K-centru, ale kvůli fetu. A „Káčko" (K centrum - pozn. red.) zase potřebuje být v centru města kvůli nim."