I děti ze sociálně slabých rodin budou moci jezdit v zimě na lyžařská soustředění. Ne všechny rodiny mají na to, aby dětem zaplatily pobyt na horách, který bývá v dnešní době drahý. Když už ale na něj ušetří, nemají na to, aby dětem koupily či zaplatily vypůjčení lyžařské výbavy.

S tím má pomoci občanské sdružení Skiareál Podralsko, které požádalo město Mimoň o půjčku a dotaci. Proč, to vysvětlila předsedkyně občanského sdružení a zastupitelka Lenka Grešlová: „Mimoňské děti a děti z Ralska si budou moci za nulový poplatek vypůjčit výbavu na hory. Základní škola Mírová každoročně řeší problém, že řada rodin na to nemá,“ vysvětlila.

Přispělo i město

Skiareál proto požádal o dotaci, která pokryje devadesát procent výloh spojených s nákupem lyží a dalších potřeb. Město poskytne půjčku a dotaci na pětadvacet tisíc, které jsou spoluúčastí.

Pavel Ráček se dožadoval garance, že občanské sdružení půjčku vrátí. Tu ale město poskytne až po přiznání dotace. Zároveň Lenka Grešlová vysvětlila, že o tuto dotaci nemůže požádat ZŠ Mírová, ale právě občanské sdružení. „Toto řeší určitý problém. Bezplatná půjčovna lyžařského vybavení zajistí plnohodnotnost výcviku a získáme určitou hodnotu,“ shrnul místostarosta Stanislav Baloun.

Zastupitelé dali této akci zelenou, a tak děti z Mimoně a Ralska si budou moci zapůjčit vybavení na hory v hodnotě bezmála čtvrt milionu korun.