Provoz ukončí 31. března zásilková lékárna VfG Cosmian v České Lípě. V provozu tam zůstane jen kamenná lékárna s desítkou zaměstnanců, o práci přijde 46 lidí.

Pro Českou Lípu a celý region není ohlášené propouštění dobrou zprávou. Českolipsko se v posledních letech potýká s vysokou nezaměstnaností a malou nabídkou práce. Na začátku prosince bylo v regionu bez práce více než 6400 lidí a nezaměstnanost vzrostla na 8,6 procenta.

Švýcarská skupina Zur Rose je přední podnikatel v oboru distribuce léčivých přípravků ve Švýcarsku, Německu a Rakousku. Založena byla v roce 1993 jako velkoobchodník s léčivými přípravky a věnuje se od roku 2001 také distribuci léčiv pro soukromé osoby.

V roce 2012 převzala s DocMorris největší a nejznámější online lékárnu v Evropě. Ve svých pobočkách zaměstnává 800 lidí. Od převzetí zásilkové lékárny DocMorris má Zur Rose čtyři logistická centra v Německu, Švýcarsku, Nizozemsku a Česku.

Na rozdíl od ostatních zásilkových lékáren je ale podle Lüthi zásilkový provoz VfG v Česku ze zákonných důvodů omezen jen na volně prodejné léky a zdravotní produkty. „Abychom se mohli do budoucna soustředit na rozvoj poboček, zjednodušit strukturu a zvýšit efektivitu, uzavřeme provoz v pobočce v České Lípě," uvedla mluvčí společnosti Lisa Lüthi.