Problémy násilím nevyřešíme, apeloval na žáky základních škol v Novém Boru zdejší starosta Jaromír Dvořák. Ten chtěl uklidnit rozjitřenou situaci, která nejen mezi teenagery panuje po víkendových útocích romské mládeže. Podle něj je přímá diskuze s dětmi jednou z možností, jak zabránit dalšímu násilí. Těmi dalšími jsou mimo jiné častější kontroly problémových míst, kde by měli městští strážníci častěji procházet. Pomoci má i přítomnost osmi těžkooděnců, kteří se do Nového Boru přemístí ze Šluknovska.

„Bojím se chodit se psem ven. Táta se mnou chodí na kroužky,“ řekl dvanáctiletý Dominik. I jeho o rok starší kamarád Honza má strach, že může na ulici schytat pár ran. Oba jsou ze základní školy na Náměstí Míru, kde starosta Jaromír Dvořák zahájil svoje úterní „turné“ po místních školách.

Situace ve dvanáctitisícovém Novém Boru je napjatá po srpnovém útoku, kdy pětičlenná skupina Romů napadla mačetami hosty jednoho z místních barů. Brutálnímu útoku předcházel konflikt servírky, která po dvojici mladíků, jež chtěli hrát automaty, požadovala občanské průkazy. Výsledkem útoku byli tři vážně zranění hosté.

Krvavý incident vyvolal shromáždění místních lidí a inicioval vznik petice za lepší bezpečnost ve městě. Situace se v minulém týdnu opět vyhrotila poté, co mladiství Romové napadli místní mládež. Ve čtvrtek v podvečer zaútočili na osmnáctiletého mladíka a o tři roky mladší dívku. V neděli nad ránem napadli dvacetiletého mladého muže. Všichni skončili v péči lékařů českolipské nemocnice. Útočníky policisté zatím nedopadli.

Město na úzké hraně

„Nový Bor je na úzké hraně a jakékoliv násilí může spustit lavinu, kterou tady nechceme. Nestojíme tady o extremisty a už vůbec ne o občanskou válku. Buďte to vy, kdo bude chytřejší a odmítněte násilí,“ vyzýval Dvořák více než pět stovek žáků ze 7., 8. a 9. tříd ze ZŠ Náměstí Míru a U lesa.

Těm Dvořák nadiktoval číslo na mobilní telefon městských strážníků a ve druhé jmenované škole si žáci dokonce uložili číslo na něj samotného. „Dávám vám přímou červenou linku. Když se nedovoláte na městskou policii, volejte přímo mně. Pomůžu vám,“ podotkl Dvořák.

Právě na základní škole U lesa je atmosféra daleko napjatější. Mezi žáky jsou aktéři i napadení z páteční potyčky, po níž zůstal na zemi ležet zkrvavený osmnáctiletý mladík. „Šli jsme do kina, těšili jsme se. Sedli jsme si na lavičku a začala nás vulgárně urážet parta Romů, byli opilí,“ popisovali napadení.

Mezi útočníky byla i jejich teprve třináctiletá silně podnapilá spolužačka. „Křičeli na nás, že si nezasloužíme žít, ať chcípneme, a že to není to poslední, co se tady stane. Šli jsme pryč, ale pod poštou napadli našeho kamaráda. Bylo to hrozné, ležel na zemi, kopali do něj. Máme o něj strach, je v nemocnici,“ rozrušeně vyprávěli.

A jak vnímají výzvu starosty k nenásilí, když útok zažili na vlastní kůži? „Má pravdu, že když něco uvidíme, tak máme zavolat na městskou policii. Ale nevžije se do naší situace, neví, jaké to je, že se teď bojíme jít i ráno do školy,“ reagovali.

I jejich spolužáci vystavili starostu palbě otázek. Nejvíce je zajímalo, co mají dělat, když je někdo začne bezdůvodně slovně urážet. „My nemůžeme nic, nemůžeme se ani podívat, abychom je neurazili. Nemáme reagovat na urážky, ale i ti, co si toho nevšímali, skončili zmlácení. Co máme dělat?,“ ptal se jeden z žáků.

„Spolknout urážku je umění. Když budete reagovat, tak může přijít větší konflikt. Těm se musíte vyhýbat, z kina nepůjdete přes park, ale okolo něj po osvětlených ulicích, kde jsou kamery. Městští strážníci jsou připraveni na vaše telefonáty, a i kdyby to byl planý poplach, nikdo se na vás zlobit nebude,“ ujišťoval teenagery Dvořák.

Intenzivnější kontroly

Ten již městským strážníkům vydal příkaz, že musí procházet městským parkem u zdejšího kina před a po každém filmovém představení, nesmí jen projíždět autem okolo, ale přímo jej projít. Problematickým místem ale není jen městský park. „Problémy jsou na nádraží, kde se scházejí drogoví dealeři, na sídlišti Rumburských hrdinů, U medvídků na Husovce nebo i na Jelením skoku,“ vyjmenoval Dvořák s tím, že tam všude budou probíhat intenzivnější kontroly. Ve městě by se měl rovněž rozšířit kamerový systém. Zpřísnit by se měla i místní vyhláška o výherních hracích přístrojích.

Se zklidněním situace od úterý pomáhají policejní posily. Osm těžkooděnců, kteří se přestěhovali ze Šluknovska, má společně s místními státními policisty obcházet ulice, kontrolovat bary, herny nebo výkupny sběrných surovin. „Provedli jsme reorganizaci služeb v novoborském teritoriu a posílili služby ve městě o policisty z Oddělení hlídkové služby Česká Lípa a o krajské psovody. Pokud si to situace vyžádá, posílí výkon služby v Novém Boru i policisté služebně zařazení u cizinecké policie,“ informovala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Změnit se má i práce novoborských romských asistentů prevence. Ti by už neměli křižovat ulice od osmi ráno do čtyř odpoledne, ale po ránu jen dvě hodiny a pak od čtvrté hodiny odpoledne do dvaadvacáté. Podle Dvořáka to pomůže k tomu, aby mohli lépe reagovat na případné problémy.

Romské asistenty ale považuje Miroslav Tancoš, předseda Romské hospodářské komory ČR, za experiment. „Ano, kus práce udělají, ale pořád je to jen experiment. Potřebujeme, aby tady bylo komunitní centrum pro romské děti, kde by se mohly scházet. Žijí v holobytech, přijdou ze školy domů a co mají dělat v místnosti dva na čtyři metry. Tak čas tráví venku,“ podotkl Tancoš.