Tváří se jako vědomostní hra, podle odborníků jsou to ale běžné automaty zaměřené na hazard.

Dvě desítky takzvaných kvízomatů zabavili českolipští kriminalisté při cíleném zásahu ve čtyřech provozovnách v Novém Boru a Stráži pod Ralskem. Policie zajistila technická zařízení, včetně finanční hotovosti, která se nacházela uvnitř herních automatů. Deníku to potvrdila mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

„Jedná se o dílčí případy nelegálního provozování takzvaných kvízomatů, které byly identifikovány v součinnosti se Specializovaným finančním úřadem," uvedla mluvčí policie. Provozovatelé kvízomaty porušili zákon o loteriích, hrozí jim za to tučné pokuty i v ězení.

Trestní řízení, v rámci kterého policie prověřuje podezření ze spáchání přečinu provozování technických zařízení bez příslušného povolení, nyní vede oddělení hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování v České Lípě.

Na cíleném zásahu se podíleli českolipští kriminalisté spolu s policisty pracovního týmu „VÝHRA". „Policejní opatření bylo zaměřeno na fyzické zajištění všech technických zařízení, která jsou provozována bez patřičných povolení, finančních prostředků jako výnosů z trestné činnosti a dalších důkazů důležitých pro trestní řízení," upřesnila Suchánková.

Co je kvízomat?Kvízomat vypadá jako běžný hrací automat. Před hrou však hráč musí zodpovědět vědomostní otázku, na kterou odpovídá Ano či Ne. Tyto náhodné otázky bývají velice jednoduché. Například: „Měla Popelka čtyři oříšky?" Správnou odpovědí hráč spustí hru podobnou té na výherním automatu.

Výši finančních obnosů ukrytých v herních zařízeních policie zatím nezná. Zařízení budou údajně otevřená až dodatečně. Kromě toho, že provozovatelé v souvislosti s kvízomaty porušili zákon o loteriích, dostali se také do rozporu s městskými vyhláškami o úplného zákazu výherních hracích přístrojů, které v Novém Boru i Stráži pod Ralskem platí.

Města se hazardu brání vyhláškami

„O vyšetřování mě informoval sám provozovatel. V současné době jsou tendence vyhlášku prolomit, nicméně my na jejím dodržování trváme a platí samozřejmě dál," komentoval situaci starosta města Stráž pod Ralskem Zdeněk Hlinčík.

Novoborský starosta Jaromír Dvořák v souvislosti s případem naznačil potřebu jednoznačného zákona, který by přesně specifikoval, kde, co a za jakých podmínek může být. „Nerozumím tomu, proč jsou tyto věci ponechávány na obcích, chybí zde centrální legislativní norma," upozorňuje Dvořák.

Policie odhalila ve třech novoborských provozovnách dohromady šestnáct kvízomatů. „V okamžiku, kdy je to zakázáno, musíme počítat s tím, že se objeví šedá zóna, která se to snaží nějakým způsobem využít. Podle mě to je to přirozená věc," doplnil novoborský starosta.