Liberecký kraj nepřijal nabízenou úsporu 25 milionů od firmy CL-EVANS, která loni vyhrála zakázku na zateplení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Nepovažuje ji za slevu, ale změnu parametrů, což by znamenalo ztrátu evropské dotace ve výši 42,5 milionu korun. Podle statutární náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzany Kocumové (Změna pro Lk) ale bude kraj ještě s firmou jednat.

Firma CL-Evans vyhrála soutěž na zateplení krajské nemocnice v konkurenci 25 firem s nejnižší nabízenou cenou 123,7 milionu korun. Podle odborníků ze společnosti Energy Benefit Centre je ale i tak projekt o 30 milionů korun předražený, doporučili proto v něm nepokračovat a vypsat soutěž znovu. CL-Evans v reakci na to nabídla snížení o 25 milionů korun.

Podle jednatelů Jana Neužila a Josefa Láta by úspory docílili tím, že by zvládli zateplení nemocnice za 13 měsíců místo původních 18.

„To přinese snížení nákladů na stavební prostředky a na režii s tím spojenou o zhruba šest milionů. Zkrácená lhůta pro nemocnici znamená úsporu na energiích," stojí v dopise adresovaném krajským zastupitelům.

Dalších přibližně 13 milionů korun může firma srazit dolů díky slevám na materiálu od jejích dodavatelů. „Můžeme použít materiály od jiných výrobců, než od kterých jsme je předpokládali odebrat. Lze také využít sezónních slev dodavatelů," řekli před časem jednatelé.

Ztráta dotace

Takovou nabídku ale kraj přijmout nechce. „Nebyla by to sleva, ale změny parametrů vysoutěžené zakázky. Ve chvíli, kdybychom na to kývli, tak je více než pravděpodobné, že přijdeme o dotaci a žádný finanční přínos by nebyl," uvedla Zuzana Kocumová.

Náměstkyně přesto věří v uzavření dohody. Jednáním s firmou kraj pověřil předsedkyni dozorčí rady nemocnice a českolipskou starostku Hanu Moudrou (ODS). Konečné rozhodnutí chce rada kraje přijmout na svém zasedání 7. května.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) stále platí, že stavební práce chtějí zahájit nejpozději v září.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110 tisíci obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není.