Na Jedličné nad Polevskem už vyrostla nová chata, která by měla sloužit pro turisty, ale hlavně jako zázemí pro lyžařský oddíl SKI Polevsko, který se stará o místní běžkařské tratě. K slavnostnímu otevření chaty dojde v sobotu 19. dubna krátce před polednem.

„Chtěli jsme se, aby se chata dočkala slavnostního otevření už dříve, během některého z našich závodů v Lužických horách. Jenže mírná zima a absence sněhu nám překazily plány. Proto k otevření chaty dojde až nyní," objasnil Jan Šmíd ze SKI Polevsko.

Celkové náklady na první fázi projektu činí 5 milionů a 850 tisíc korun. Kromě lyžařské boudy na Jedličné už obce z Novoborska v rámci projektu s přiléhavým názvem Zažít vrcholy pořídily také skútry na údržbu běžkařských tras, čtyřkolku s vlekem a motorové pily s křovinořezy. Po ukončení této první fáze projektu by měla následovat fáze druhá, kdy dojde k výstavbě kompletního značení tras.

V horách by pak měla vzniknout i Lužická magistrála z Práchně do Walters-dorfu na svahu Luže.

Slavnostní otevření chaty proběhne v rámci sedmého ročníku závodu Polevský běh, který je součástí sportovního outdoorového seriálu Lužický horal. Prezentace závodu pro celou rodinu začne v 9 hodin v Polevsku - Jedličné, o hodinu později se na trať vydají nejmladší běžci. Hlavní závod na 10 kilometrů startuje v poledne. 

Podrobnosti na http://www.skipolevsko.estranky.cz/