Jednou z pěti otázek, na kterou mohou občané České Lípy odpovědět městu v nedělním referendu, je možnost přijmout nabídku od majitele vyhořelého Kounicova domu. Ten nabízí k prodeji zdevastovanou nemovitost za necelých pět milionů korun. Památkově chráněná stavba vyhořela v květnu 2015 a od té doby dramaticky chátrá. Majitel za tu dobu přitom nepodnikl ani základní kroky k záchraně historicky cenného domu. Přitom už dávno inkasoval plnění od pojišťovny.

ZÁCHRANA BUDE DRAHÁ

V tuto chvíli nikdo neumí vyčíslit, kolik by stála záchrana Kounicova domu. „Zásadní otázkou je, k jakému účelu by město Kounicův dům, který je poměrně velký a nachází v památkové zóně, následně využilo,“ uvádí mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.

Vedení města v loňském roce oslovilo skupinu architektů, se kterými se pravidelně schází. Jedním z předmětů jednání byl i Kounicův dům. „Z funkcí města, které potřebuje, není podle nich vhodný pro žádnou,“ podotkla před časem starostka České Lípy Romana Žatecká.

Rok a půl po devastujícím požáru je historický Kounicův dům v České Lípě den ode dne v horším stavu.
Kounicův dům chce Lípa koupit

S tím ale nesouhlasí českolipský architekt Miroslav Pavljuk. Ten vytvořil studii, která uvažuje vestavět do Kounicova domu Městskou knihovnu. „Město by tak vyřešilo dvě mouchy jednou ranou. Nejenže by se zachránila cenná stavba, ale také by se vyřešil problém se současnými nevyhovujícími prostory knihovny na náměstí T. G. Masaryka,“ říká Pavljuk.

Potíže by podle architekta neměli dělat ani památkáři. „S několika jsem mluvil a vzhledem k tomu, že byly zničené vnitřní prostory několikrát v průběhu let přestavovány, neměl by můj záměr představovat problém,“ dodává architekt.

NÁZORY SE RŮZNÍ

Pavljuk městu svou studii před časem předal. „Měli jsme tento i další náměty, ale z diskuze s těmi architekty vždy vyplynulo, že jsou to náměty úplně mimo,“ uvedla starostka Žatecká.

Požár domu v centru České Lípy.
Kounicův dům: Policie stále vyšetřuje příčiny požáru

K zamyšlení je také částka, za kterou majitel dům nabízí. Podle smlouvy z roku 1964 obdržel od státu tehdejší Svazarm Kounicův dům v České Lípě bezúplatně. Jeho nynější právní nástupce a majitel objektu, Sdružení sportovních svazů České republiky (SSS), přesto chce peníze.

„Strávil jsem v tom domě desítky let a současný majitel tam nikdy nic neinvestoval. Jen inkasoval nájemné,“ zlobí se člen Svazu potápěčů František Binder. Skutečnost, že SSS nenabízí dům za částku blízkou maximálně jedné koruně, se mu nelíbí. Na druhou stranu uznává, že pokud město stavbu nekoupí, zkrátka spadne.