Nové poutní místo připomíná strážskou minulost. „Boží hrob na Zámeckém vrchu byl původně instalován někdy v roce 1905. V sedmdesátých letech minulého století z něho zmizela busta Ježíše Krista a od té doby byl hrob opuštěný, jednu dobu dokonce fungoval jako sklep. My jsme se rozhodli vrátit k historii," popisuje starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík.

Z peněz města a díky dotaci od Ministerstva kultury se tak na Zámeckém vrchu po dlouhé době začalo něco dít. Po opravě podlahy se do Božího hrobu vrátila nová busta Ježíše Krista, ačkoliv trochu odlišná od té původní, která v minulosti zmizela neznámo kam. „Také jsme nechali nad hrobem instalovat čtyřmetrový dřevěný kříž, a to na nejvyšší bod Zámeckého vrchu. I ten tam podle historických fotografií býval," doplňuje starosta.

V minulém týdnu do Stráže pod Ralskem dorazil Monseigneur Jan Baxant, Litoměřický biskup, aby Boží hrob vysvětil. „Pan biskup byl mile překvapen, jak je to zde krásné. Pozvali jsme ho také na náměstí, kde jsme nechali zrekonstruovat sochařem Bláhou tři sochy svatých. Jedná se o sochy sv. Huberta, Šebestiána a Zikmunda," doplňuje starosta.

Na všech zmíněných památkách plánuje město dále pracovat, především je podle starosty nutné vylepšit prostranství kolem soch.