Bojovat s chudobou a sociálním vyloučením se rozhodly obce a města z Libereckého kraje. Jedním z nich je i město Ralsko, které má v plánu hned několik projektů.

,,Jednou z prvních vlaštovek je snaha získat ve spolupráci škol Ralska, Mimoně a Osečné prostředky a realizovat odbornou pedagogickou pomoc pro žáky s jistými omezeními. Rovněž v průběhu letošního roku počítáme se zahájením občanských dluhových poraden a dalších aktivit pro finanční vzdělávání obyvatel. Hledáme také cesty, jak řešit drogovou problematiku," vyjmenoval plánované aktivity Miloš Tita, starosta města Ralsko.

Pro zlepšování sociálního prostředí v Ralsku schválili zastupitelé aktualizovaný strategický plán sestavený Agenturou pro sociální záležitosti, se kterou město spolupracuje od roku 2013. Stejný dokument v kraji připravilo i osm měst a obcí z Frýdlantského výběžku a také Velké Hamry na Jablonecku. Plány počítají s rozvojem terénní sociální práce, vznikem občanských a dluhových poraden a zavedením asistentů prevence kriminality. Podpořit chtějí obce i vzdělávání dětí ze sociálně slabého prostředí.

Podle Pavla Pecha z Agentury pro sociální začleňování jsou jedním z nejrozšířenějších problémů v těchto lokalitách dluhy a exekuce. „Neschopnost vymanit se z předlužení ruku v ruce s nízkou kvalifikací je pro řadu lidí hlavní bariérou při snaze o získání standardního a stabilního zaměstnání i bydlení," řekl Pech.

Agentura městům pomůže mimo jiné se získáváním peněz na sociální integraci z evropských fondů. Z nich mohou obce v příštích třech letech získat na projekty více než 200 milionů korun.

Družina i hřiště

Kromě aktivit v rámci strategického plánu letos město Ralsko chystá v areálu školy Tomáše Ježka v Kuřívodech projekt stavby pavilonu školní družiny s kapacitou až padesát dětí. Místní školáci by se navíc ještě letos měli dočkat nového dopravního hřiště.

Inovace se chystá i na sídlišti v Ploužnici. Zde by město chtělo využít také budovy bývalé sovětské školy, která by měla projít rekonstrukcí.

,,V areálu by mohla být nejen mateřská školka a nízkoprahové centrum, ale také prostor pro volnočasové aktivity, klubovní činnost a pro poskytování dalších sociálních služeb," uvedl ralský starosta. „Zároveň máme představu, že by v tomto objektu měly vzniknout prostory i pro poskytování běžných služeb, jako je například lékař, kadeřník nebo i obchod. Zde jsme ovšem limitováni zájmem potenciálních poskytovatelů těchto služeb," dodal.

Město již nyní zaměstnává sociální terénní pracovnici, průběžně pokračuje také program asistentů prevence kriminality. „Je stanovena funkce metodičky sociální práce a manažerky Strategického plánu začleňování, což vyplývá z podmínek dotačních programů," řekl ralský starosta. Na vedlejší pracovní poměr má město přibližně osm až deset zaměstnanců.