Na svobodu odešlo z věznice ve Stráži pod Ralskem více odsouzených, než se původně odhadovalo. Kvůli tomu bude muset zařízení vypovědět smlouvy firmám, pro něž pracovaly před amnestií dvě třetiny vězňů.

Ve Stráži očekávali propuštění 376 lidí, na svobodu se jich dostalo o šest více. „Dopředu se to nedalo přesně odhadnout, poslední slovo měly soudy," řekl ředitel strážské věznice Simon Michailidis. Počet vězňů ve Stráži pod Ralskem se tak snížil o více než 40 procent na 492 odsouzených.

Odešla asi polovina lidí, kteří pracovali. „Nyní nejsme schopni pokrýt všechny potřeby smluvních partnerů, kterým jsme dávali pracovní sílu do amnestie. A ač neradi, s některými smluvními partnery se budeme muset rozloučit," konstatoval Simon Michailidis.

Smlouvy chtějí obnovovat podle toho, jak se bude věznice znovu plnit. „Neumíme odhadnout, jak rychle se budou odsouzení vracet do věznic. Nepředpokládám však, že by to bylo v řádu jednoho až tří měsíců, ale že to bude trvat déle," dodal ředitel.

Soudcům ale práce zdaleka nekončí, amnestie se totiž vztahuje i na podmíněné tresty, veřejně prospěšné práce či domácí vězení. „Amnestie je tak široká, že se u okresních soudů dotkne většiny odsouzených, kteří mají pravomocně uložený trest a nemají ho dosud vykonán," uvedl již dříve soudce Okresního soudu v Liberci Lukáš Korpas.

Na soudce čekají stovky spisů, což u projednávaných aktuálních kauz zřejmě přinese zpoždění řádově v týdnech.