Letos je to přesně 60 let, co měla v českých kinech premiéru legendární pohádka Pyšná princezna. První diváci ji mohli v kinech vidět 26. září 1962. Filmaři tehdy projeli kus republiky. Ale asi nejvíc je uchvátil sever Čech.

Díky zfilmované Panské skále na Práchni u Kamenického Šenova se dnes zdejšímu území často říká Země krále Miroslava. Bylo to nejspíš úplně poprvé, co se krajina Českolipska objevila ve filmu jako pohádkové území. Jako filmové kulisy pro pohádky, ale i celou řadu dalších celovečerních filmů, slouží Českolipsko dodnes.

„Úkol je jasný! Přinést do pekla Dorotu Máchalovou, nebo se nevracet!" hřímá Lucifer. „Kdo se hlásí dobrovolně?" Výkřiky Lucifera Karla Heřmánka se rozléhají mezi šlehajícími plameny v pohádce S čerty nejsou žerty.

Možná nejznámější české filmové peklo se odehrálo právě také na Českolipsku. Natáčelo se v jeskyních Pusté kostely ve Svitavě na Českolipsku. Další scény vznikaly ve Sloupu v Čechách.

Peklo své dlouhé prsty prostrkávalo na Českolipsko také v pohádce režiséra Romana Vávry Čert ví proč. Na zámku Lemberk se totiž upisovala duše ďáblu. Česká televize před pár dny také reprízovala krásnou pohádku Tajemství staré bambitky. I tady sehrál Lemberk důležitou roli jako trvalé bydliště prince Tomáše Kluse i proradných rádců.

Hrad Houska zase před deseti lety hostil filmaře, kteří tu natáčeli pohádku O kouzelné krajce v hlavní roli s Klárou Issovou. Jeskyně ve Svitavě posloužily filmařům nejen jako peklo, ale také jako „atrapa" podzemí Prahy pro pohádkově-dobrodružný film pro děti Maharal Tajemství talismanu.

Tmavomodré Hradčany

Nejen z pohádek ovšem žije filmové Českolipsko. Natáčejí se tu i hodně dramatické scény, některé z nich se tu odehrály pod taktovkou oscarového režiséra Jana Svěráka. U Stvolínek na Českolipsku natáčel záběry do oscarového Kolji, na letišti v Hradčanech u Mimoně zase nechal přistávat a vzlétat spitfiry pro Tmavomodrý svět a u Nového Boru pro stejný film natočil i nejdražší scénu nálet na vlak.

Spousta filmových hrdinů je na Českolipsku vlastně doma. Třeba revizor Gustav Anděl. Na zimní dovolenou jel sice do Tater, ale tu letní strávil v Hamru na Jezeře a u Máchova jezera.

Svým způsobem, ale vlastně jinak, patří na Českolipsko i další filmový hrdina: černošský student Mireček ze série filmů o Básnících. Ten ve filmu proslavil Zahrádky u České Lípy, i když samotný film se tady vůbec nenatáčel. „Co je to? To je játro!" hlásá Mireček. A profesor anatomie v podání Jana Přeučila si jen povzdychne. „Člověče, co vás v těch Zahrádkách učili!"

Letos v březnu v českolipském hotelu Merkur natáčela film o Janu Palachovi také režisérka Agnieszka Hollandová, kterou proslavil film Úplné zatmění s Leonardem DiCapriem.