Děkan Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích, farář v Bělé pod Bezdězem, měl velmi silný a významný vztah k Českolipsku, spravoval farnosti v jižní části okresu a přátelil se lidmi z místních občanských sdružení.

„Spolupracovali jsme s ním při opravách kostelů sv. Vojtěcha v Kruhu a sv. Jakuba v Bořejově na Doksku i u rekonstrukcí řady drobných památek. Byl to farář, který tady přitahoval nejvíc věřících i dalších lidí a dokázal oživit farnosti a kostely, které do té doby, než k nim přišel on, nefungovaly," uvedl pro Českolipský deník Miroslav Pröller z občanského sdružení Drobné památky severních Čech.

Přítel knížete

Podle Pröllera si děkan vytvořil velmi vřelý vztah k celé řadě sdružení, neziskových organizací, spolků i nadšenců. „Všichni se pak společně s ním podíleli právě na oživování kostelů a farností," doplnil Pröller.

Připomněl také, že Jiřiště měl spoustu přátel v Praze. „Vzpomínám si, jak jsme jednou přijeli ke kostelu v Bořejově a tam se objevil tehdejší ministr zahraničí Schwarzenberg, protože pan farář tam křtil syna jejich společných přátel. Hodně známých měl také v uměleckých sférách," dodal.

Se zesnulým se biskupství litoměřické rozloučí při mši svaté, kterou bude sloužit biskup Mons. Jan Baxant v úterý 17. prosince v 10 hodin v kostele Povýšení svatého Kříže v Bělé pod Bezdězem. Poté budou ostatky převezeny do Turnova, kde se bude konat od 14 hodin mše svatá v kostele Narození Panny Marie. Po obřadu bude tělo zesnulého uloženo do rodinné hrobky na místním hřbitově.

Rekviem za zemřelého děkana kapituly bude sloužit probošt litoměřické katedrální kapituly Jiří Hladík v úterý 17. prosince 2013 v 7.30 hodin v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích.

Na Českolipsku se bude na mladého děkana vzpomínat den před Štědrým dnem od 15.30 hodin v Bořejově při rozdávání Betlémského světla, které tu tradičně probíhalo za jeho účasti.