Na počátku devadesátých let zavedl v Horní Polici poutní mariánská setkání. Konala se vždy první sobotu v měsíci. Teď 1. února, první sobotu v měsíci, se uskuteční jeho pohřeb.

Farářem v Horní Polici se podle lejstra stal právě 1. února 1954. Sám ale často vyprávěl, že ve skutečnosti sem přišel už o týden dříve. A týden před 1. únorem 2014 se také završil jeho život. Papežský prelát a hornopolický arciděkan Mons. Josef Stejskal, muž, o kterém se říkalo, že je pod ochranou Panny Marie, dovršil v podstatě na den přesně šedesát let služby ve farnostech Horní Police, Žandov a Jezvé. V neděli odešel nejstarší, nejvýznamnější a zřejmě nejoblíbenější současný představitel římsko-katolické církve na Českolipsku.

Narodil se 21. ledna 1922 v Šitbořicích na Břeclavsku a Poštorná u Břeclavi byla také prvním místem, kde sloužil jako kněz. V drsných padesátých letech se ale zřejmě znelíbil těm, kteří tehdy rozhodovali o osudu církve a lidí v ní činných. Ti ho poslali na druhý konec republiky, nejprve do Děčína, pak do České Lípy a odtud do Horní Police.

„Tenkrát mi řekli: Pane faráři, vy jste z kazatelny vybízel mládež, aby byla Pánu Bohu věrná. Nelíbilo se jim to. Ale já jsem nikomu neublížil," vzpomínal v roce 2010 pro diecézní časopis Zdislava, jak se dostal na Českolipsko.

Řada ocenění

Když přišel do Horní Police, místní unikátní poutní areál, kterému kdysi dali podobu architekti Giulio a Octavio Broggiové, byl v hrozivém stavu, na mnoha místech ještě poničený od leteckých pum, které spadly koncem války do okolí.

S několika pomocníky, kteří se postupně střídali, se stařičkým zednickým mistrem Josefem Voldřichem z České Lípy a s hospodyní Marií Večeřovou, která se o chod fary stará dodnes, dokázal Stejskal celý poutní areál postupně během třiceti let opravit. Úplně zadarmo.

Za svůj život získal celou řadu církevních ocenění. „Dne 1. dubna 1991 byl jmenován arciděkanem farnosti Horní Police. Za svoji obětavou práci pro diecézi se 21. října 1996 stal čestným kanovníkem Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích a 18. ledna 2001 byl Janem Pavlem II. jmenován papežským prelátem," uvedla za Biskupství litoměřické Jana Michálková.

Kromě toho byl také čestným občanem Horní Police. „Je to obrovská ztráta. Životním optimismem a náhledem na běžné problémy dokázal člověka vždy úplně prodchnout a ukázat úplně jiný pohled. Takový zdravý, čistý, ryzí pohled, který často dokázal vrátit člověka tam, kde by měl být, a naučil ho uvažovat tím správným způsobem," popsal Jiří Blekta, místostarosta Horní Police.

Podle něj Mons. Josef Stejskal k sobě spoustu lidí také přitahoval. „Jeho význam se neomezuje jen na Polici nebo sousední farnosti, které také spravoval, ale za ním jezdilo mnoho lidí obecně z celých severních Čech i z Prahy. On si je totiž dokázal získat, právě nejvíce pokorou, čistotou a otevřeností," dodal hornopolický místostarosta.

Mons. Josef Stejskal (1922 –  2014) • narodil se 21. ledna 1922 v Šitbořicích na Břeclavsku
• na kněze byl vysvěcen v roce 1949, působil v Poštorné, v Děčíně, České Lípě a od 1. února 1954 v Horní Polici
• dne 1. dubna 1991 byl jmenován arciděkanem, 21. října 1996 se stal čestným kanovníkem Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích a 18. ledna 2001 byl Janem Pavlem II. jmenován papežským prelátem.
• pohřební mši svatou bude sloužit litoměřický biskup Mons. Jan Baxant v sobotu 1. února 2014 v 10 hodin v kostele Navštívení Panny Marie v Horní Polici. Po obřadu bude zesnulý kněz pohřben na místním hřbitově.