Vyžehlené uniformy, veselý výraz ve tváři a nehraná úslužnost. To je jen zlomek toho, co mohli pozorovat pozvaní hosté během praktické zkoušky studentů oboru hotelnictví z českolipské Euroškoly.

Potěchou pro oko byl i precizně sestavený raut, který chuťově rozhodně nezaostával za zbytkem dojmu. „Krásné, výborné,“ to je jen zkrácený výběr superlativů, jimiž hosté slavnosti hodnotili představení, které pro ně maturující studenti uspořádali ve čtvrtek 20. dubna. S jednodenním zpožděním oproti původnímu plánu, způsobeným smutnou událostí.

„Jedním z hostů měla být bývalá ředitelka školy paní Marie Kuncová, ta nás však bohužel v minulém týdnu navždy opustila,“ řekla během slavnostní řeči současná ředitelka Euroškoly Petra Kašparová. Praktická maturita pochopitelně musela ustoupit pohřbu oblíbené ředitelky, které se mimo jiné podařilo školu původně rozesetou do šesti budov po České Lípě ucelit do jednoho objektu v Železničářské ulici.

Další část programu už byla veselejší. Studenti si připravili zajímavé prezentace své školy, včetně neobvyklých praxí, které v průběhu čtyř let absolvovali.

ZEMAN A TI DALŠÍ

Jednalo se například o stáže v zahraničních hotelech, ale také na místě, kam se nepodívá jen tak někdo, v honosných sálech Pražského hradu.

Již několik let spolupracuje českolipská Euroškola pražským Top Hotelem, což je tradiční dodavatel cateringu pro Kancelář prezidenta republiky.
Nejen Miloš Zeman mohl během vícero příležitostí okusit přesný a nenápadný servis českolipských studentů. Jednu ze školních nástěnek zdobí jejich fotky s významnými osobnostmi kulturního života. Helena Vondráčková, Václav Neckář a další notoricky známé tváře si rády udělaly chvilku a se studenty zapózovaly.

Euroškola v České Lípě působí již 24 let, v současnosti nabízí tři studijní obory, kromě zmíněného Hotelnictví a cestovního ruchu jsou to Bezpečnostní služby a Marketing a reklama.