„Potěšilo mě, že mi lidé na schůzi tleskali za moji dosavadní práci pro obec," svěřil se letos v dubnu, pár dní po svém odvolání v tu chvíli už bývalý místostarosta Ralska Oto Váradi.

Schůzí myslel jednání zastupitelstva, které se odehrálo letos 22. dubna a na kterém byl z postu místostarosty po převratu v zastupitelstvu odvolán. Většina zastupitelů ani lidé, kteří přišli Váradiho na jednání podpořit, netušili, že se loučí s pěkně tučnou odměnou.

Dostal ji téměř tajně a za hodně nestandardních podmínek. Že dojde k převratu v zastupitelstvu, se totiž v Ralsku dopředu vědělo. Tehdejší koalice v čele se starostou Miroslavem Králíkem (ČSSD) a právě Váradim (SNK ED) měla v zastupitelstvu křehkou většinu 8 hlasů ku 7 a o jeden přišla. Takže její konec byl na spadnutí.

Zřejmě díky tomuto „tušení stínu" si místostarosta Váradi také spočítal, že pokud dojde k převratu na radnici, ohrožená bude i jeho pozice velitele městské policie. A tak přesně jeden den před osudným jednáním zastupitelstva ukončil pracovní poměr u Městské policie Ralsko a na odchodnou mu starosta města přiznal celkem 140 tisíc a 500 korun.

„Vůbec jsme o tom nevěděli. Nikdo nám to neřekl. Zjistilo se to až ve chvíli, kdy tu byla kontrola z krajského úřadu," popisuje objev „tajné prémie" současný starosta Ralska Miloš Tita.

Deníku se samotného Váradiho nepodařilo kontaktovat. O jeho odměně se včera nechtěl bavit ani bývalý starosta Králík. „Pan Váradi si to zaslouží," řekl pouze a opakované dotazy, za co přesně prémii udělil, nechal bez odpovědi.

O svůj zlatý padák bývalý místostarosta nepřijde a s největší pravděpodobností kvůli němu nebude mít ani žádné potíže. „Ještě se musím seznámit s výsledky krajské kontroly, zda se tím nějak zabývala. Jinak ale podle našeho laického názoru je to z právního hlediska nenapadnutelné. Z morálního hlediska je to ale samozřejmě špatně," uvedl starosta Miloš Tita.

Oto Váradi nebyl jediným člověkem, kterému se vedení města den před svým očekávaným pádem „za věrné služby" odvděčilo. Prémii čtyřicet tisíc korun našel ve své výplatě také další spojenec, tajemník Městského úřadu v Ralsku Oldřich Němec.

Ve čtvrtek v Lípě začal další soud s bývalým starostou KrálíkemK Okresnímu soudu v České Lípě se tento týden vrátil případ zakázky na právní služby, které si na přelomu let 2012 a 2013 objednalo město Ralsko. Soud už letos v březnu shledal obviněného bývalého starostu Ralsku Miroslava Králíka nepravomocně vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Rozsudek ale zrušil v létě Krajský soud v Liberci, a tak se celá kauza vrátila k novému projednávání do České Lípy. Obžaloba viní Králíka z toho, že se snažil zajistit prospěch pro právníka Zbyška Rychtaříka, kterému Ralsko přidělilo zakázku i navzdory tomu, že Rychtařík nenabídl nejnižší cenu a ani nemohl právní služby poskytovat. Nový rozsudek soud vynese příští týden ve čtvrtek.