Na programu budou změny v síti středních škol včetně návrhu ke sloučení pěti středních škol v Libereckém kraji, konkrétně administrativní sloučení dvou jabloneckých gymnázií, odborných škol v České Lípě, sklářských škol na Českolipsku, Gymnázia Frýdlant se Střední školou hospodářskou a lesnickou a textilní školy v Liberci se Střední školou strojní, stavební a dopravní.

Problematikou se již zabýval výbor pro výchovu a vzdělávání zastupitelstva Libereckého kraje. Po dlouhé diskusi sloučení středních škol doporučil.
„Z dvanácti přítomných členů výboru bylo devět pro sloučení, tři se zdrželi a nikdo nebyl proti,“ říká náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství Radek Cikl.

Změny v síti středních škol jsou podle Radka Cikla nutné proto, aby bylo nadále možné střední školství v kraji efektivně financovat a aby školy finančně nestrádaly a aby mohlo dojít ke skutečnému navýšení platů pedagogickým pracovníkům.

„Věřím, že se zastupitelé podívají na problém z hlediska budoucího bezproblémového fungování středoškolského vzdělávacího systému v kraji. Pokud nic neučiníme, budou školy samovolně krachovat. Dílčí zájmy dotčených regionů by v tento krizový moment měly jít stranou,“ dodává náměstek hejtmana Radek Cikl.