„Tradice společného zpívání vznikla na západě Čech a společně s nadšenými zpěváky ji Deník rozšířil i do dalších měst. V roce 2011 se zpívalo na 14 místech v ČR, v roce 2015 už jich bylo 730,“ připomněl vznik tradice zástupce ředitele redakcí Deníku Martin Nevyjel.

Vánoční tvořivé dílny ve Stráži pod Ralskem.
FOTO: Dílny i jarmark. Ve Stráži pod Ralskem zavládl duch Vánoc

Kromě českých náměstí a obcí si lidé českou lidovou tradici připomněli také v zahraničí. Zpívalo se například v Německu, Řecku, Španělsku či Itálii.

LIDÉ ZPÍVAJÍ RÁDI. STAŘÍ I MLADÍ

Letos se jen v našem kraji bude zpívat na 24 místech. Už tradičně se lidé sejdou u vánočního stromu v libereckém obchodním centru Forum. Společné zpívání koled se tam spojí s vánočním koncertem dětského pěveckého sboru Carola ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová v Liberci.

„Lidové písně i koledy jsou součástí našich kulturních tradic a národní identity. Navíc jsou krásné a po hudební stránce dokonalé, jinak by je lidé nezpívali po staletí,“ řekl zástupce ředitelky a hudební publicista Jan Prchal.

Vánoční trhy v českolipském muzeu.
OBRAZEM: Vánoční trhy v českolipském muzeu potrvají do neděle

Centrální náměstí obsadí zpěváci také v České Lípě, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou nebo v Českém Dubu. Na Dlouhých Mostech u Liberce rozeznějí koledy kostel sv. Vavřince. Zpívat se bude také přímo ve školách, třeba v Osečné nebo ve Stráži pod Ralskem. Velmi oblíbené je společné zpívání v seniorských domech. Už od začátku projektu se zpívá třeba v libereckých domech s pečovatelskou službou Centra sociálních služeb v Liberci, v centru v Mimoni a v domech pro seniory v Jabloneckých Pasekách či Rokytnici nad Jizerou. Tam se koledy budou s Deníkem zpívat letos vůbec poprvé.

„Připojili jsme na vaše doporučení. Naše aktivizační pracovnice byla nadšená, že se taková akce koná, a naši klienti už se moc těší. Lidé rádi zpívají,“ přiblížila ředitelka zařízení Helena Housová.

Lidé se sejdou i v menších obcích u rozsvícených stromů. Tak jako třeba v Pulečném, v Plavech, v Mašově u Turnova nebo v Bílé. V Nudvojovicích se zase bude zpívat u kostela.

V Městském muzeu v Mimoni vystavují betlémy.
FOTO: Obklopte se vánoční atmosférou. V Mimoni vystavují betlémy

PĚJÍ ODSOUZENÍ I SLAVNÉ HVĚZDY

Koledy se ovšem rozeznějí i tam, kde by se to nečekalo. Například ve věznicích. Letos ve Stráži pod Ralskem, v minulosti se ale zpívalo i v Rýnovicích, kde se odsouzení sešli u perníkového betlému, který sami upekli. S věřícími si v kapli při bohoslužbě zazpíval také ředitel věznice Vlastimil Kříž.

Tam, kde se možnosti potkají s příležitostí, vystupují při společném zpívání i známé hvězdy. Třeba v Městském divadle v Jablonci loni na společném koncertě s dětským sborem Vrabčáci vystoupil například sólista Metropolitní opery New York Štefan Kocán, sopranistka Maryna Vyskvorkina a tenorista Richard Samek.

Koledy se pěly i v roce 2017, 2016 i 2015

V Liberci zase zpíval společně s dětmi z Caroly populární muzikálový zpěvák Jan Kříž a také členové kapely Čechomor Karel Holas a František Černý. Na náměstí před libereckou radnicí zazněla pětice koled Půjdem spolu do Betléma, Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Štědrej večer nastal a Pásli ovce valaši.

Vánoční koledy píší svou historii od 13. století. Tehdy ale měly spíš podobu písní s křesťanskými náměty. Jedna z nejznámějších, Narodil se Kristus Pán, se objevila ve zpěvnících, které nechala v 16. a 17. století tisknout Jednota bratrská. Mezi nejznámější autory patřil Adam Michna z Otradovic, autor skladby Chtíc, aby spal.