Hrad Ralsko, který je na seznamu kulturních památek, do dvou týdnů oficiálně změní majitele.  Jak Českolipský deník zjistil, výběrové řízení na prodej pozemků i se zříceninou, které vyhlásil dosavadní vlastník Vojenské lesy a statky (VLS), vyhrál rodák z Mimoně a známý podnikatel Milan Baier. O koupi pozemků mělo zájem i město Ralsko. Jejich nabídka  ale zdaleka nestačila. Obce sdružené v mikroregionu Podralsko se snaží zvrátit výběrové řízení a obrátily se i na ministra obrany Alexandra Vondru.
„Přihlásilo se pět zájemců. Vítězem je fyzická osoba. Jméno a cenu zveřejníme po uplynutí lhůty pro možné odvolání," sdělila mluvčí VLS Hana Politzerová.

O pozemky projevily zájem již v roce 2008 obce v čele s Mimoní a posléze Ralskem, sdružené v mikroregionu Podralsko.  S nimi by totiž získaly i památkově chráněnou zříceninu, která je vyhledávaným turistickým cílem v bývalém vojenském prostoru.
Hlavním garantem společného projektu se po čase stalo město Ralsko, které mělo získat pozemky do svého vlastnictví. Ostatně jejich nabytí bylo podmínkou získání stotisícové dotace na obnovu turistického cíle od Libereckého kraje.

„Do výběrového řízení jsme šli s cenou 152 tisíc korun. Je škoda, že jsme neuspěli," komentovala místostarostka Ralska Šárka Kalvová.
„Vítězná nabídka byla několikanásobně vyšší," uvedla mluvčí Politzerová.

Obce kolem kopce Ralska ale nesouhlasí s tím, aby pozemky i se zříceninou přešly na soukromého vlastníka. Obávají se, aby nezamezil přístup veřejnosti. „Je to patová situace," komentoval předseda mikroregionu a starosta Osečné Jiří Hauzer.
Doufají proto, že se jim podaří zvrátit samotné výběrové řízení s pomocí ministra obrany Alexandry Vondry. „Obrátili jsme se na něj. Rovněž jednáme s Vojenskými lesy a statky. Rádi bychom docílili zrušení výběrového řízení a převedení pozemků na mikroregion, popřípadě Mimoň nebo Ralsko. Ale vše je v rukou právníků," uvedl místostarosta Mimoně Stanislav Baloun.

Nový hradní pán Milan Baier ale tvrdí, že obce nemají důvod k obavám. „Chci s nimi spolupracovat. Počítám s tím, že hrad zůstane přístupný veřejnosti," uvedl Milan Baier pro Českolipský deník.
Ten doplnil, že režim přístupu turistů by měl být velmi podobný tomu, jaký lidé znají z nové skalní vyhlídky ve Sloupu v Čechách. Zdejší pozemky na jedné ze skal získal před časem soukromník. Ten na vrcholu pískovce nechal postavit telekomunikační antény s volně přístupnou vyhlídkovou věží. Ta se i přes kontroverze, které stavbu provázely, stala vyhledávaným cílem turistů.
Podle jeho slov nenechá zříceninu, která je na seznamu kulturních památek, dál chátrat a bude do ní investovat. Stejně jako do přístupové cesty.

Minirozhovor

Jako kluk si hrál pod zříceninou hradu Ralsko.  Teď mu bude s největší pravděpodobností říkat  „pane". Řeč je o podnikateli Milanu Baierovi, který převážně obchoduje ve středních Čechách, ale jako rodák z Mimoně má stále aktivity i na Českolipsku. Ten zvítězil ve výběrovém řízení na prodej pozemků se zříceninou hradu Ralsko.


Ze strany veřejnosti jsou obavy,  že nový majitel na hrad Ralsko zakáže vstup. Necháte jej přístupný?
Ano, počítám s tím.

Můžete být konkrétnější? Například přímo v České Lípě soukromý majitel po koupi pozemků na Špičáku uzavřel kvůli telekomunikačním věžím vstup na bývalou vyhlídku. Jinak to ale funguje ve Sloupu v Čechách, kde jsou vysílače rovněž, ale nová vyhlídková věž je přístupná.
Chci jít cestou, jaká funguje ve Sloupu. Tahle varianta je pro mě osobně určitě nejpřijatelnější. Jsem z Mimoně a skutečně nevidím jediný důvod, proč bych bránil ve vstupu na hrad.

Jak to bude s opravou zříceniny a přístupové cesty?
Určitě bude. Stanovení rozsahu však bude vyplývat ze studie, která bude zpracována a samozřejmě z dalších okolností, které vyplynou.

Obce kolem kopce Ralska se snaží zvrátit výběrové řízení.  Můžete na to reagovat?
O tom nic nevím, ale nevidím důvod k obavám. Obcím hodlám nabídnout spolupráci při realizaci záměru.