Smíšený tým výzkumníků z Vídeňské univerzity a Národního skotského muzea porovnával lebeční kapacity různých typů koček. Zjistil, že moderní domestikované kočky mají menší mozky než evropské i africké divoké kočky. Kříženci mají lebeční kapacity nacházející se mezi velikostmi rodičů.

Dřívější studie prokázaly podobnou redukci mozku u jiných zdomácnělých zvířat, mezi které patřili například psi a králíci. Tým tvrdil, že takové snížení kapacit je pravděpodobné, protože zvířata čelila hrozbám mnohem méně než v divoké přírodě, tudíž mozkové buňky zpracovávající hrozby a další faktory přežití nebyly nutné.

Ilustrační snímek
Samota a nuda zvířata stresují. Vedou k agresivitě a dalším poruchám chování

Také u lidí se mozky za posledních 28 tisíc let zmenšily, ve srovnání například s neandrtálci o pět procent. Tahle změna nastala v době, kdy se z lovců a sběračů stali civilizovaní farmáři.

Složitý výzkum

Srovnávání mozků je obtížný úkol. Zásadním problémem jsou staré údaje, často založené na již nedostupné literatuře. V některých případech původní výzkumníci provedli srovnání mezi domácími a divokými šelmami, které dnes již nejsou považovány za skutečné předky.

Vědci se proto museli vrátit na začátek, aby získali co nejpřesnější a pravdivé údaje. Pokusili se replikovat studie o objemech lebek koček z 60. a 70. let minulého století, porovnávající domácí a divoké kočky a jejich křížence.

Chovatelé tygrů a dalších nebezpečných zvířat by se měli mít na pozoru. V platnost vešla na Nový rok nová vyhláška ministerstva zemědělství, která upravuje podmínky v chovech
Tygr jako domácí mazlíček? Chovy nebezpečných zvířat budou pod kontrolou

Aby tým porozuměl změnám velikosti mozku, provedl měření lebeční kapacity mnoha současných domácích koček, a zjistil jejich průměrnou velikost. Totéž udělal s africkými divokými kočkami, známými předchůdci dnešních domácích mazlíčků. Vědci pak výsledky porovnali.

Poté se snažili zjistit, zda zmenšení mozků souvisí s domestikací nebo je příčinou něco jiného. Studie ukázala, že mozkové buňky zapojené do reakce na hrozbu, jsou u domácích zvířat méně rozšířené než u jejich divokých bratranců.

Výsledky nebyly žádným novým zjištěním, ale posílily teorii, že jakmile mají zvířata pohodlný život, mozek se zmenší.

Popření teorie

Vědci svým výzkumem také zpochybnili některé staré teorie, které naznačovaly, že kočky jsou oproti psům pouze „polodomácí”. Dle nových domněnek se užitečně osvědčily na farmách i lodích, a jejich pouto s lidmi je mnohem pevnější.

Autoři nicméně vyzvali k dalšímu výzkumu koček, aby zjistili, jak se domestikace vyvíjela posledních deset tisíc let. „Vždy si musíme uvědomovat, že srovnáváme nyní žijící populaci divokých zvířat s domácí formou, a ne skutečnou populaci předků. To bude vždy matoucí faktor, protože jen zřídka máme přístup ke starověkým zvířatům, z nichž se stali dnešní mazlíčci” vysvětlili vědci.